Важни промени в закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) влизат

...
Важни промени в закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) влизат
Коментари Харесай

Влизат в сила големи законови промени, които ще засегнат стотици хиляди

Важни промени в закона за административните нарушавания и наказания (ЗАНН) влизат в действие от 23 декември 2021 г. Te целят изцяло възобновяване на закона посредством осъвременяване на уредбата на някои обичайно съществуващи институти в региона на административното наказване, измежду които са маловажният случай и казусът на наново нарушаване. Създават се нови благоприятни условия за привършване на административнонаказателното производство в къси срокове чрез въвеждането на съглашение. 

В системата на административните санкции влиза и нов тип глоба – безплатен труд в интерес на обществото. Срокът за обжалване на наказателните постановления се усилва от 7 на 14 дни, като е планувана и опция за тяхното електронно връчване. Друга значима смяна е възможността при бързо заплащане на санкцията, нейният размер да бъде понижен с 20%.  

Легални дефиниции 

Въвеждат се определения за  " незначителен случай “,  " очевидно незначителен случай “ и  " нарушаване от същия тип от физическо лице или несъблюдение на обвързване от едноличен търговец или юридическо лице към страната или община от същия тип “. Предвижда се, че за незначителен случай се отправя писмено предупреждение. 

В хипотезата на незначителен случай обаче не попадат нарушенията, свързани с сигурността на придвижването за всички типове превоз, осъществени след приложимост на алкохол, наркотични субстанции или техни аналози. Повторно е това нарушаване, извършено от физическо лице или представляващо неизпълнение на обвързване от едноличен търговец или юридическо лице към страната или община, извършено в едногодишен период от влизането в действие на акт, с който е наложено административно наказване за нарушаване от същия тип или имуществена глоба за несъблюдение на обвързване от същия тип, в случай че в специфичен закон е планувано друго. 

Безвъзмезден труд в интерес на обществото 

Предвижда се нов тип административно наказване – безплатен труд в интерес на обществото. Безвъзмездният труд е труд, който се поставя в интерес на обществото без ограничение на други права на санкции, като продължителността му не може да бъде по-малко от 40 часа и повече от 200 часа годишно за не повече от две поредни години. Не може да се поставя безплатен труд в интерес на физически лица, еднолични търговци или търговски сдружения, в които няма държавно или общинско присъединяване. Санкцията може да се наложи от районния съд в случаите на наново или редовно осъществено нарушаване като независимо наказване или по едно и също време с друго такова, като решението предстои на касационно обжалване пред административния съд в 14-дневен срок от постановяването му.  

Актът за определяне на административно нарушение 

Предвидена е опцията в акта за определяне на административно нарушаване нарушителят да уточни, че желае наказателното разпореждане да му бъде връчено по електронен път чрез изпращане на известие до личен профил, регистриран в осведомителната система за несъмнено електронно връчване към Единния портал за достъп до електронни административни услуги. Освен това, нарушителят към този момент разполага със 7-дневен срок от подписването на акта, с цел да направи своите писмени възражения по него. 

Споразумение  

Промените плануват опцията за подписване на съглашение. Споразумение не се позволява в следните случаи:  

За наново осъществено нарушение 

За нарушаване, осъществено в едногодишен период от влизането в действие на акт, с който на нарушителя е наложено административно наказване отвън случаите на наново осъществено нарушаване, или е издадено предизвестие за нарушаване от същия вид  

В случай че действието, за което е формиран акт за определяне на административно нарушаване, съставлява престъпление 

Когато признанието на нарушителя не се поддържа от събраните доказателства по преписката.

За нарушавания по Закона за придвижване по пътищата. 

Наказващият орган прави предложение за подписване на съглашение в 14-дневен срок от приемане на преписката, а нарушителят – в 14-дневен срок от връчването на акта. Когато със съглашението се постанова административно наказване санкция – независимо или с друго наказване, наказващият орган дефинира санкцията в размер на 70 на сто от минимума или от тъкмо избрания размер, очакван за осъщественото нарушаване, а когато в закона не е очакван най-малко, наказващият орган дефинира размера на санкцията в размер, не повече от 70 на 100 от половината от максимума. Споразумението влиза в действие от датата на подписването му, а в случай че с него е наложена санкция – от датата на заплащането ѝ. То е дефинитивно и има последствията на влезнало в действие наказателно разпореждане. С подписването му нарушителят приема да заплати санкцията в 14-дневен период. Ако не го направи, наказващият орган афишира, че съглашение не е реализирано с стимулирано разпореждане, което не предстои на обжалване и митинг, и издава наказателно разпореждане. 

Срокове за обжалване на административни актове 

Увеличава се от 7 на 14 дни срокът за обжалване на наказателното разпореждане, на предизвестието, на резолюцията за преустановяване на административнонаказателното производство и на електронния фиш. В случай, че нарушителят не желае да апелира наказателното разпореждане в частта по отношение на наложената санкция, може да заплати в 14-дневен срок от връчване на наказателното постановление 80 на сто от нейния размер, в случай че специфичен закон планува понижен размер на санкцията. 

Промени в други закони  

В Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП) се планува, че наредбите от Закон за административните нарушения и наказания, касаещи маловажните случаи на административно нарушаване и сключването на съглашение, не се ползват по отношение на нарушаванията по ЗДвП.  

В Закона за правосъдната власт (ЗСВ) се планува, че при противоречива или неправилна процедура по тълкуването и използването на ЗАНН съответните колегии на Върховния касационен съд и Върховния административен съд одобряват взаимно тълкувателно разпореждане. Разширява се и кръгът от лица, които имат право да насочат искане за приемане на тълкувателно решение или тълкувателно разпореждане, като това право се дава на Министерския съвет, министър или групов орган на власт, основан със закон, когато имат пълномощия по използване на съответния закон. В съвещанията на общото заседание за приемане на тълкувателно решение или тълкувателно постановление ще могат да участват и вносителят на предлагането или избран от него представител.  

В закона за горите (ЗГ) се планува като различно налагането на наказване безплатен труд в интерес на обществото при наново осъществяване на нарушаванията, планувани в член 258, ал 1, член 260, алинея 1 и член 266, алинея 1.  

В Указ № 904 за битка с дребното безчинство (УБДХ) се планува, че за наново осъществяване на дребно безчинство, се постанова и наказване безплатен труд в интерес на обществото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР